uitvaartfotografie

 • Uitvaartfotografie is tegenwoordig een ‘normale verschijning’ en in principe een zelfde doel als bij een trouwreportage: datgene registreren wat later van onschatbare waarde zal zijn. Dikwijls zal er bij een trouwreportage gekozen worden voor geënsceneerde elementen.

  Bij uitvaartfotografie is dat uit den boze. Het is zoals het is. En of de weer-omstandigheden optimaal zijn en de gekozen ruimte qua omgevingslicht aan niets te wensen over laat doet niet ter zake. Als fotograaf moet je ook in lastige situaties goed werk op kunnen leveren.

  Een flitser, om de boel op te frissen qua licht is natuurlijk niet wenselijk bij een uitvaart. Maar mijn professionele camera’s en lichtsterke lenzen kunnen zich prima vinden in elke ruimte.

  Geregeld krijg ik van mensen, die vernemen dat ik naast mijn huidige fotografie geregeld een uitvaart registratie maak, te horen: “Had ik het maar geweten…”  Dat is best jammer uiteraard. Zodra er getrouwd gaat worden is als eerste de fotograaf en de taart in beeld. 

  Bij uitvaartfotografie denkt men niet in eerste instantie aan een fotograaf. Toch krijg ik wel eens op het laatste moment een verzoek om een uitvaart te komen fotograferen. Dat is geen probleem. Moet het snel, dan kan dat ook.

 • Ik registreer een uitvaart op een zo onopvallend mogelijke wijze, maar verstop mij niet met een telelens in de planten of achter struiken. Met twee camera’s binnen handbereik wissel ik met twee verschillende objectieven de juiste momenten die gedenkwaardig zijn voor later.Dat houdt in dat ik soms ook gewoon tussen de mensen sta om mijn beelden te maken. En op gepaste momenten neem ik wat meer afstand.

  Het fotograferen zelf geschiedt ook op rustige wijze. (De automatische piloot om X beelden per minuut te schieten is sowieso al niet mijn werkwijze.) Een flitser, om de boel op te frissen qua licht is natuurlijk niet wenselijk bij een uitvaart. Maar mijn professionele camera’s en lichtsterke lenzen kunnen zich prima vinden in elke ruimte.

  Binnen vijf werkdagen een ruime selectie foto’s via de mail. Afhankelijk van het aantal uren dat ik aanwezig ben zal dat oplopen. (Gemiddeld maak je 100 foto’s per uur.) Alle geschikte foto’s worden optimaal bewerkt en in een mix van kleur en zwart-wit geleverd in hoge resolutie via Wetransfer. (Een USB stick is uiteraard ook mogelijk.)

  Geen moeilijk gedoe over afname van aantal foto's of een verplicht album waardoor de prijzen ineens onverwacht hoog worden. Ik hou het simpel en transparant. Geen addertjes onder het gras of onverwachte aankopen. 

"Je was onopvallend in je uitvaartfotografie en hebben niet eens gemerkt dat je er bij was. Veel details hebben we tijdens de uitvaart niet bewust meegekregen. Fijn dat we ze nu hebben. Dank daarvoor!"
Merel