FILMEDUCATIE

Maak met je klas een film van 10 minuten en doe mee aan een echt Filmfestival!

De wereld van nu is vergeven van de online content en een aaneenschakeling van visuele mogelijkheden.
Veel te beleven
Natuurlijk is de iPad een tool om online lesgeven te vergemakkelijken. Kinderen wegwijs maken in de diverse beschikbare apps en het maken van een online toets was nog nooit zo gemakkelijk. Maar er is meer te beleven over audiovisuele technieken. Het leren kijken en beleven van film wordt door onder andere Kunstkade samen met Film-hub aangemoedigd. Het aanbieden van filmeducatie is een prachtig plan om leerlingen al vroeg kennis te laten maken met film.

Wat is film?

Samen met  Kunstkade  en FilmHub Noord heb ik in 2022 en 2023 op diverse basisscholen voor groepen (7 en 8) filmeducatie gegeven in totaal vijf lessen. Het doel was om uiteindelijk een filmpje te maken van maximaal 10 minuten.

In de eerste twee lessen gingen we klassikaal aan de slag met de thema's; wat is film? Storyboard, Script, Shots, Scenes, Beeldkaders en Camerastandpunten. De resterende weken werden gebruikt om a.h.v. een eigen bedacht verhaal een kort script te te maken en te werken aan de verschillende shots om zo een korte film te maken.


Iedereen een taak
Voor het maken van een film hebben we diverse taken voor de leerlingen. Wie bedient de camera? Wie het geluid en wie zorgt voor de algehele structuur op de set. Even snel wat scenes filmen met de iPad is tijdens deze les niet de bedoeling. De leerlingen filmen met een telefoon en een gimbal. Het geluid wordt door de geluidsman/vrouw apart opgenomen. Dit alles wordt later gemonteerd tot een film. Ook het montageproces komt in een les aan de orde en leren de leerlingen de juiste keuzes te maken als het gaat om de volgorde van de scènes, overgangen en tekst.

Compleet programma
Ook wordt muziek niet vergeten. Welke muziek werkt nu wel en welke juist niet?  Het pakket filmeducatie is geschikt voor basisschool groepen 7 en 8. In totaal van vijf weken wordt het volledige programma gegeven.

Interesse?

Maak een afspraak met mij om op school het pakket samen te stellen naar wens. Of download onder aan deze pagina de uitgebreide folder.


Poster en première

Een echte filmposter mag niet ontbreken bij een film. Ook hieraan kan met een groep uit de klas gewerkt worden. Met het programma CANVA gaan de leerlingen de poster maken en kan deze bij de première op school getoond worden.

Onderstaande posters zijn gemaakt bij de vier verschillende films die kortgeleden zijn gemaakt. Wil je als docent deze films bekijken dan kan ik deze bij een kennismaking laten zien.


    Wat is film

    In deze les laten we aan de hand van een korte instructiefilm zien hoe film is ontstaan. Welke ontdekker stond aan de wieg van film?

    8mm

    Veel leerlingen zullen nooit een 8mm film hebben gezien. Ik heb het bij me en laat het zien in de klas. Waaruit bestaat 8mm als je er doorheen kijkt via het raam?

    Frames per seconde

    Een bekende kreet maar wat betekent het nou precies. Met voorbeelden en natuurlijk de 8mm film die de kinderen hebben kunnen inspecteren leggen we dat uit.

    Camerastandpunten

    Hoe is de stand van de camera tijdens het filmen. Vanuit een laag standpunt of van boven? Hoe benoemen we deze camerastandpunten. Met voorbeelden met diverse shots uit films wordt dat duidelijk.

    Beeldkaders

    Close Up, Groot totaal, Medium, Extreme Close Up. Diverse beeldkaders zijn belangrijk om bij film daarin te varieren. Maar wanneer gebruik je nou een close up?

    Storyboard

    Verschillende shots uit een verhaal gaan we vooraf in een storyboard vormgeven. Elementen als beeldkaders en camerastandpunten komen hierbij weer aan de orde.

    Scene

    Door de leerlingen slechts één korte scene te geven met de opdracht deze te filmen met daarbij de aanwijzing om minimaal drie shots te gebruiken en een wisseling aan beeldkaders en camerastantpunten. Door in groepjes samen te werken leren ze keuzes te maken bij de scene die gefilmd gaat worden vanuit de opdracht.

    Filmgenres

    Door te kijken naar vesrchillende korte films of trailers worden de leerlingen uitgedaagd te vermelden welke filmgerne er te zien is. Wat is hun favoriet of juist niet?

    Storyboard op volgorde leggen

    Een uitgebreide scene is op het bord te zien. De leerlingen krijgen het getekende storyboard als groepje op hun tafel. Het storyboard is in onderdelen per scene geknipt en de leerlingen gaan deze op de juiste volgorde leggen. Voor de groepen 7 en 8 is de aanvulling om ook de juiste beeldkaders en camerastandpunten te benoemen.

    Geluid

    Geluid is erg belangrijk voor film. De leerlingen gaan aan de slag met het maken van geluiden die gebruikt kunnen worden bij een film. Hoe klink een paard in galop of voetstappen in de sneeuw. Maar hoe maak je ze?

      Informatie

      Een korte samenvatting van wat Filmeducatie is.

      Download PDF

      Shortlist

      Noteer op dit formulier alle gegevens voor het maken van jouw film.

      Download PDF

      Draaiboek

      Wie doet wat en op welke lokatie? Hou alles bij in het draaiboek.

      Download PDF

      Storyboard

      Teken elke scene in jouw storyboard. Handig voor de cameraman!

      Download PDF

      Tips algemeen

      Nog even snel alle tips & tricks op een rij om goed van start te gaan.

      Download PDF

      Hoe was het ook alweer?

      Camerastandpunten en beeldkaders. Storyboard en nog meer filmkreten uitgelegd.

      Download PDF

      10 tips voor filmen met je telefoon

      Filmen met je mobiel. Goed van start met deze 10 tips.

      Download PDF

      Google formulier voor deelnemende scholen

      Geef in dit formulier aan de school, klas, titel van de film en leerlingen.

      Naar formulier
      Image
      Image
      Image
      Image
      GENOMINEERD VOOR 
      FILMFESTIVAL
      NOORD 2023
      Image
      Image
      GENOMINEERD VOOR 
      FILMFESTIVAL
      NOORD 2022
      Film It
      Image
      Image
      Image
      Image
      GENOMINEERD VOOR 
      FILMFESTIVAL
      NOORD 2023
      Image