Mag het een filtertje minder?

Ik heb in al die jaren dat ik fotografeer het op een hand kunnen tellen: iemand die mijn foto’s volledig vernachelde door er zelf mee aan de haal te gaan. Een dooddoener natuurlijk, want je doet als fotograaf je best om iets moois af te leveren. Iets waar je zelf achter staat en bij je past. Een stijl die je in al die jaren hebt, ontwikkelt, blijft intact.

En toch was het schrikken deze week toen ik een geleverde foto volledig verknalt terug zag op Instagram en Facebook. Een lelijk paars filter is over het portret gehaald. Waarom in hemelsnaam!? Wat was de reden?

Hoe dan ook…ik heb onmiddellijk gevraagd de foto’s weg te halen of mijn naam te verwijderen als maker. Ik wil niet dat mijn werk wordt geassocieerd met broddelwerk.

Een kort bericht waar ik me druk om maakte want ik wilde de foto niet verder verwerken dan hoe ik ze opgeleverd had. Dat klopte; eens moet je tevreden zijn met hoe het is…
Al snel werd mijn naam vervangen door: een fotograaf en daarmee was de kous af. De opdracht opgeleverd. Hele middag gefotografeerd en als extra meteen vijf foto’s bewerkt en doorgestuurd waarvan dan enkelen door een lelijke fotosoep zijn gehaald. Dat is dan de dank die je krijgt voor nog eens een onbetaalde klus!

Ik ben niet snel kwaad of teleurgesteld, maar hier zijn alle grenzen wel bereikt. In mijn algemene voorwaarden staat duidelijk dat foto’s niet bewerkt mogen worden of gemanipuleerd. En al zeker niet zonder toestemming vooraf! Ga voor toekomstige opdrachten dit in offerte fase duidelijk vermelden zodat deze ongein me niet meer overkomt.

Het is duidelijk dat deze opdracht niet zal worden afgerond want elk uur dat ik er nog aan werk is me te veel.

Ik zeg: wissen en weer door.

(Illustratie is een foto door mij zelf door de fotosoep gehaald. Betreft dus niet de foto’s waar het om gaat in dit artikel.)