AI: een gevaar of een kans?

In de afgelopen jaren heeft kunstmatige intelligentie (AI) enorme vooruitgang geboekt en is het een volledig onderdeel geworden van diverse industrieën. De impact van AI op de portretfotografie is echter een onderwerp dat zowel enthousiasme als bezorgdheid opwekt. Terwijl sommigen de technologie verwelkomen als een innovatieve tool die creatieve mogelijkheden vergroot, vragen anderen zich af of het een bedreiging vormt voor het vakmanschap en de inkomsten van professionele portretfotografen. Is er een reden tot paniek?

Voordelen

Laten we beginnen met de voordelen die AI biedt aan de portretfotografie. Dankzij geavanceerde algoritmen kan AI gezichtsherkenning toepassen, gezichtskenmerken analyseren en zelfs emoties detecteren. Dit opent de deur naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van portretfotografie, waarbij fotografen hun creativiteit kunnen uiten en de emotionele impact van hun foto’s kunnen vergroten.

Automatisch

Bovendien kan AI helpen bij het stroomlijnen van het bewerkingsproces. Het kan automatisch oneffenheden retoucheren, huidtinten egaliseren en andere aanpassingen maken om het portret te verbeteren. Dit bespaart fotografen kostbare tijd die ze kunnen besteden aan het verfijnen van hun creatieve visie en het aangaan van betekenisvolle interacties met hun klanten.

Zorgen

Toch zijn er zorgen dat AI uiteindelijk de behoefte aan menselijke fotografen zou kunnen verminderen. Met de opkomst van AI-gestuurde portretfotografie-apps en -diensten kunnen mensen eenvoudig hoogwaardige portretten maken zonder de hulp van een professional. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over een mogelijke devaluatie van het vakmanschap en de financiële levensvatbaarheid van portretfotografen.

Niet vervangen

Het is echter belangrijk om te erkennen dat AI niet kan vervangen wat een menselijke fotograaf kan bieden. Een professionele portretfotograaf brengt meer dan alleen technische vaardigheden naar de tafel. Ze begrijpen de complexiteit van licht, compositie en emotie, en hebben de unieke mogelijkheid om een verhaal vast te leggen en de persoonlijkheid van een individu te onthullen. Het vermogen om een intieme band met de geportretteerde op te bouwen en de vaardigheid om het juiste moment vast te leggen, zijn aspecten die AI nog niet volledig kan evenaren.

Profiteren

Bovendien kunnen professionele portretfotografen profiteren van de kracht van AI als een hulpmiddel om hun werk te verbeteren. Ze kunnen de technologie gebruiken om hun workflow te optimaliseren, bepaalde taken te automatiseren en zo meer tijd te besteden aan het cultiveren van hun artistieke visie en het bieden van een unieke ervaring aan hun klanten.

Dus, is er een reden tot paniek voor de portretfotograaf?

Niet noodzakelijk. Terwijl AI zeker een invloed heeft op de industrie, biedt het ook nieuwe kansen en mogelijkheden. Het is onmisbaar dat portretfotografen zich aanpassen aan de veranderingen en hun vaardigheden en expertise benadrukken. Door AI te omarmen als een krachtige tool en deze te integreren in hun workflow, kunnen fotografen een voorsprong behouden en hun klanten iets unieks blijven bieden.

Uiteindelijk zal de relatie tussen AI en de portretfotografie waarschijnlijk evolueren. Het is aan fotografen om hun creativiteit en menselijkheid te koesteren en tegelijkertijd de voordelen van AI te omarmen. Door deze twee krachten te combineren, kan de portretfotografie een opwindend nieuw tijdperk ingaan waarin technologie en menselijke visie hand in hand gaan.

 

Onderstaand een voorbeeld van hoe AI relatief snel enkele aanpassingen maakt zonder uren bezig te zijn in Photoshop. Hier is PS-Beta gebruikt door ‘generatief vullen’ te gebruiken.