Schemertijd

Schemertijd

Qua film ligt mijn focus en interesse op het maken van documentaires. Vorig jaar volgde ik Hennie Broers met de camera om haar te zien werken aan de nieuwe ambtsketen voor de burgemeester van Waadhoeke. Een voorzichtige stap in het genre docu.

Een persoonlijke docu heb ik veel eerder gemaakt maar is nooit voor een groot publiek te zien geweest. Misschien komt dat nog wel eens. Vooralsnog is deze korte docu “De Gouden kooi” privé…

Begin juli heb ik voor Het Generatiehuis de opdracht gekregen van drie projecten een korte promo te maken. Twee daarvan zijn inderdaad ook kort gebleven. De workshop en expositie van deelnemers dat oude fotografie technieken liet zien. En een dansworkshop. Daarnaast was er een prachtig theaterstuk gemaakt door buurtbewoners van een bepaalde wijk in Leeuwarden. Ik was gestart met het filmen van de repetities en overleg tussen de spelers en regie. Al snel had ik door dat dit een mooie uitdaging was om langer te filmen dan de 3 minuten die afgesproken was.

Ik besloot de try-out te filmen en een laatste originele uitvoering met publiek. Dit alles is een geweldig document geworden dat ik kan bestempelen als een van mijn mooiste projecten van dit jaar. Het filmen van een documentaire zonder enige voorbereiding vooraf maar pas schakelen op de plaats van uitvoering en die delen te gebruiken voor de uiteindelijke film vond ik een uitdaging.

Van te voren wist ik niet zo goed waar het theaterstuk over ging en waar het naar toe ging. Welke scenes waren interessant om te filmen en onder welke omstandigheden kwam ik terecht? Zat iedereen wel te wachten op een camera voor de snufferd?

Na een aantal uren film kwam het selecteren, corrigeren van kleuren en de zoektocht naar de juiste muziek. Een fascinerend proces is dat altijd en Mariese Schuurmans, projectleider van het stuk, gaf mij alle ruimte om dat te doen wat mij goed leek.

En zo kwam afgelopen woensdag Schemertijd online op Youtube.

Heb het zelf uiteraard vele malen bekeken en soms nog voor de première zaken aangepast en muziek lopen wisselen of nog zelf te maken. Maar uiteindelijk moet je het loslaten en er een punt aan draaien.

Hopende dat er volgend jaar weer een dergelijk project komt.

Schemertijd kan je hier terug zien.