Ik mag Patries zeggen!

De zolderkamer is ruim maar kan wel wat extra licht gebruiken. Een dakkapel zou wel fijn zijn. Ze droomt er over. Hoewel, dan moeten de muren en vloer onderhanden  worden genomen. Dat is een tegenvaller!  En daarom wordt er vooralsnog niet gekozen voor een dakkapel en moet Patricia het doen met het kantelraam op haar zolder. 

Elke middag klimt Patricia de zolder op om geheel tot haar zelf te komen. En tot haar zelf komen doet ze door te “freubelen.” Terwijl manlief Gerwin naar zijn werk is en de verzorging van haar tweeling achter de rug is. De tweeling vergt enorm veel tijd en energie waardoor de batterijen van Patricia geregeld leeglopen en alleen door te “freubelen” weer opgeladen kunnen worden.

Ondanks de zorgen om haar tweeling -met meervoudige beperkingen- heeft Patricia de kracht om de zolder op te gaan en ons te laten zien wat er allemaal te “freubelen” valt. 

Patricia is een soort levende-test-pop-voor-de-action. Alles wat er ook maar te koop is aan freubel meuk komt door de handen van Patricia. En vooralsnog zie je als kijker alleen handen. Keurige handen. Beetje korte dikke vingers maar met keurige nagels. Af en toe glittert er een ring aan de linker hand. Rechts de trouwring die alleen nog van de vinger af te halen is door de vinger eraf te knippen. De camera hangt altijd boven haar tafel zodat je goed kan meekijken als kijker met wat ze allemaal wel niet in elkaar flanst. 

Op gezellige toon klets ze zo een half uur tot een uur aan elkaar. Vergeet bijkans de tweeling twee verdiepingen lager, maar dat mag de pret niet drukken. Nu is mamma aan de beurt. 

Freubel Middag of de Woensdag Budget Dag.

“Ik ga jullie vanmiddag meenemen in mijn Junk Journal en laat zien dat je van weinig iets kan maken.” 

Junk Journal? 

Geen idee wat het is, maar ik laat me verrassen en schuif mijn stoel wat achterover en ga er eens goed voor zitten. 

Op haar werktafel, die altijd bijzonder netjes is opgeruimd, liggen alle attributen al klaar. Bij mij is het vaak een tering zooi en moet ik zoeken naar de materialen alvorens er ook maar een pennenstreek is gezet!. Mandjes met stempels op volgorde. Fineliners in een houder voor oogpotloden (…)

“Zo handig… Deze fineliners staan in een houder voor oogpotloden. Niet dat ik dat heb, want ik draag geen make-up” Aldus Patricia, terwijl ze rustig doorklept over de middag die gaat komen. De plaat slaat soms wat over en herhaalt ze wat er al drie keer is vermeld, maar ik bemoei niet! 

“Fijn Patries…Even doorpakken nu!” 

“Dit kan allemaal sneller en ik heb meer te doen vandaag…”

Voordeel van Youtube is dat je even snel heen en weer kan schuiven naar de wel relevante delen van een uitzending. 

Ik mag wel “Patries” zeggen denk ik. Nu ik een abonnement heb op het Youtube kanaal van deze freubelaar. Want het is niet alleen zo dat haar batterij wordt opgeladen, die van mij ook bij het bekijken van deze filmpjes. Het is haast een soort ASMR. Zo af en toe ritselt ze in een bakje met papier of grabbelt ze elders van de tafel uit een mandje wat kleine glazen potjes met leuke inkt… 

Het is allemaal rete gezellig op die zolder. Een tikkende Friese Staartklok mis ik nog om het af te maken. Of een gezellig parkietje op de achtergrond. Alleen zie je er als kijker niet veel van. Je ziet wat handen heen en weer gaan en Patries praat met een accent uit het oosten des lands het losjes in elkaar.

Ik kwam op de zolder van Patries terecht na een zoekopdracht op Youtube over een papiersnijder. Patricia legde in een video uit dat zij er een had van een bekend merk maar deze ook zag liggen bij de Action en deze verdween uiteraard in haar mandje. Laten liggen kon ze niet! 

Minuten lang kreeg ik een uitleg over de verschillen. (Die waren er haast niet, want alles van de Action is keurig na gemaakt door de Chinezen. Die fotograferen alles tot op elk detail en maken het dan prima na. Helaas is de vreugde vaak van korte duur, maar dat merk je aan de kassa nog niet.) Patries was zeer content over deze snijplank en dat heeft mij dan weer over de streep getrokken om in een draf naar de Action te gaan om ook deze snijplank te halen. 

€ 2,99… Hoppa!

Het gezellige gekeuvel op de zolderkamer smaakte wel naar meer en zag in haar overzicht dat ze heel veel items van de Action verwerkt in haar eigen creatieve werken. En het moet gezegd worden: ze doet haar eigen werk te kort door het “gefreubel” te noemen. Niet meer doen Patries!  

Een tip dus voor de freubelaars onder ons: Eerst even sneupen op de zolderkamer van Patricia en dan naar de Action! 

Ik werd steeds nieuwsgieriger naar wie Patries nou eigenlijk is. Alleen wat handen en af en toe een opgepimpte ring in beeld wordt op een gegeven moment wat saai. Ik betrapte mij erop dat ik een beeld ging vormen van hoe Patries er uit zou zien. 

Het kon haast niet missen. Een KPK’tje* met TTT’tje**

Rode koontjes en kogelvrije kuif -uiteraard elke week een andere hippe kleur- een afritsbroek en bijpassend vest. Twee Kleuren: licht- en donker beige. En een bril aan een koordje die parmantig balanceerde tussen haar paar stevige, ietwat op ongelijke hoogte aanwezige borsten.  

Dit beeld kwam niet van mijn netvlies af en ging eens grondig op zoek in haar archief. Naast vele mooie Action pareltjes kwam er een echte tour over de zolder. Als vaste kijker kreeg je een kijkje van haar werkplek. Zelf gefilmd! Minuten lang een beeld op een frivool mandje dat ze ooit gewonnen had op een website. (Kopen deed ze niet want het was toch net even te duur!) Patries is zuinig als de neten. Twee bekende IKEA boekenkasten op zijn kant gegooid met daarop een IKEA tafelblad met aan één zijde twee IKEA verstelbare poten. Zo kon ze niet alleen óp maar ook onder haar werkplek van alles kwijt! (Slimme tip trouwens!)

Een opgeruimde werkplek. Kan niet anders zeggen. Iets aan de autistische en dwangmatig kant als het gaat om labelen en sorteren. Overal moet een label op! Maar het is wel netjes… En daar waren ook de eerder genoemde fineliners in de oogpotloden bak. Ze liggen op volgorde… Want zo grijp je niet mis. Aldus Patries. 

De inleiding van deze tour had Patries gefilmd vanaf statief en zo te zien niet van onder het kantelraam, waar ze zelf nog had vermeld dat er fijn daglicht vandaan kwam. Nee Patries koos voor een witte blinde vlek. In een paar uiterst felle daglichtlampen keek ze de camera in en begon haar tour aan te kondigen. Inderdaad geen spoor van een oogpotlood of andere vorm van make-up. Patries is van het type: puur natuur. Erg flatteus was het allemaal niet. Maar ik denk Patries het geen reet uitmaakt hoe de vlag erbij hangt en of de krulspelden die nacht er voor wat scheef waren ingedraaid. 

Zitten we hier te kijken naar een auditie voor het nieuwe seizoen van Toren C en komt straks Els ook nog binnen? Wat zeg ik je! Patries is de zus van Els. Dat kan niet missen. Maar een KPK’tje is het in geen geval! Geen kogelvrije feestkuif! En de bril keurig op de gok. Geen touwtje.

Goddank. 

Dat beeld heb ik dan bij deze even bijgesteld en ben ook blij dat Patries de camera zo nu en dan ook nog even draait en zelf even met haar giechel in beeld komt. Wel zo gezellig. Al kan het allemaal wel wat fijner uitgelicht, maar daar zeuren we nu niet over.  

Intussen draait de Action overuren om de schappen te vullen want met haar fans (KPK in het kwadraat) is dat niet zo verwonderlijk. Ze slikken alles voor zoete koek en gaan helemaal los op de Budget Woensdag! En intussen groeit haar kanaal ook. 

Geen negatieve reacties, geen “duimpjes omlaag”. Geweldig! Want Patries houdt niet van gekat. Niet op haar “YoeToeb kanaal” maar ook niet op haar besloten Facebook groep. 

Ik ga morgen weer naar de Action en in gedachten winkelt Patries mee.

*KPK’tje Kort Pittig Kroketje ** Tasje Tussen De Tieten